Бившият швейцарски банкер, който стана известен, след като разкри важна информация за американски граждани, укриващи пари в Швейцария, заяви, че според него не е изключено зад разкритията на т. нар. „Панамски документи“ да стоят американските разузнавателни служби.

В интервю за канал CNBC Биркенфелд заяви, че не смята за необходимо автоматично да се приема, че източникът на 11-те млн. документи трябва да е човек като него.

„Сигурен съм, че ЦРУ е зад това, по мое мнение“, заяви той.

Самият Биркенфелд е американски гражданин, който дълго време работи за банка UBS в Швейцария. Той се свързва с американското правителство, на което предоставя информация за множество американски граждани, които укриват данъци в тайни сметки в швейцарски банки. След своите разкрития, с които разбива основите на банковата тайна в Швейцария, Биркенфелд лежи повече от две години в затвора, но също така получава и възнаграждение за своите разкрития в размер на 104 млн. долара

Като причина за своите подозрения, че ЦРУ стои зад разкритията Биркенфелд посочи факта, че политическия ефект от „Панамските документи“ засегна най-вече държави в напрегнати отношения със САЩ. Според него самият факт, че покрай документите изплуват имена на хора в държави като Русия, Китай, Пакистан, Аржентина, които са в обтегнати отношения с Вашингтон, но не и американци, е подозрително. „Честно казано имам чувството, че това определено е операция на разузнавателна агенция“, заяви той.

На въпрос защо САЩ биха пуснали такава информация, която също така навреди на премиера Дейвид Камерън, който е голям съюзник на САЩ, Биркенфелд отговори, че според него британският премиер е жертва, която е била дадена в рамките на по-голяма операция.

„Ако разполагате с Агенцията за национална сигурност (АНС) и ЦРУ, които шпионират правителства, те със сигурност ще могат да проникнат в правна фирма като тази“, заяви той.

Биркенфелд също заяви, че по време на работата му като швейцарски банкер „Мосак Фонсека“ е била известна като една част от мащабната офшорна мрежа, използвана от банкери и адвокати, за да крият средства от данъчните власти. Той обаче посочи и че на тази фирма е било гледано като на относително малък играч в бизнеса с укриване на данъци, като в Панама има редица други фирми, предлагащи такива услуги.

„Цената на бизнеса там (в Панама – бел. ред.) е относително доста ниска“, заяви той.