Американски разузнавачи през ноември миналата година и февруари тази година са се срещнали тайно с членове на групировката „Ислямска държава”, за което Турция не била информирана, твърди турският вестник „Йени шафак”.

Седем представители на американското разузнаване, действащи в Ирак, два пъти се срещнали с един от ръководителите на "Ислямска държава” Абу Ахмад ал Алвани, командващ иракската армия по време на режима на Садам Хюсеин.

Според непотвърдена информация Алвани е бил убит по време на въздушните удари на антиджихадистката коалиция в края на 2014 г.

Първата среща между „Ислямска държава” и САЩ се провела на 7 ноември с посредничеството на племето шамар, а втората на 3 февруари край Киркук с посредничеството на племето джибури. Първоначално се обмисляло преговорите да се осъществят с помощта на племето тахии от регион в близост до Турция, но поради опасност за изтичане на информация тази идея отпаднала, пише вестникът.

САЩ са целяли да създадат условия за сътрудничество с баасистите в ИД, а също така и да привлекат на своя страна други въоръжени формирования, в чиито състав се намират хора от армията на Садам Хюсеин.

След първата среща били организирани три американски операции в този регион, а лидерът на джихадистката група Абу Бакр ал Багдади на три пъти се разминал със смъртта, но в две от нападенията бил ранен, пише още турското издание.

Заради атаките срещу него Багдади наредил да се убият всички хора от най-близкото му обкръжение, за които се съмнявал, че може да са издали информация.