Сайтът за планиране и подготовка на пътувания "Трип адвайзър" определи най-доброто време за резервация на хотел за предстоящата лятна ваканция. Платформата използва милионите мнения на пътуващите и данните на резервационните системи, с които е свързана. Така авторите на изследването се опитват да разрешат вечната дилема на туриста - дали няма да се прецакам, ако резервирам сега.

Авторите на изследването са подбрали най-популярните дестинации в цял свят и ето какви са техните изводи.

На повечето места цените на хотелите се променят плавно във времето без резки скокове и спадове. Все пак за отделните региони има периоди, в които цените падат най-ниско и, ако се възползват от знанията си, туристите могат да постигнат значителни икономии.
Например, в САЩ излизат най-евтино резервациите, направени два месеца преди лятото. В същото време големи икономии е трудно да се постигнат, защото цените там като цяло са сравнително постоянни. В Европа най-доброто време за резервиране на хотел е три до пет месеца преди ваканцията като може да бъдат постигнати 23% икономии спрямо най-високата цена при едва 7 на сто в САЩ.
В Азия е желателно изборът да се направи три месеца преди пътуването, а това означава 23 на сто по-ниска цена спрямо пиковата. Три-пет седмици преди заминаването цените скачат максимално, но може да се разчита на голямо намаление "в последната минута".

Най-добрият избор за Карибите е четири месеца преди лятото, когато цените са средно със 7 на сто по-ниски от пиковите.

Същият период ще донесе най-рентабилна цена и в Южна Америка, когато хотелиерите свалят цените с една пета. След това тя започва да се покачва, но онези, които са склонни на несигурност, не е изключено да спестят още 2-3 процента, ако резервират едва-две седмици преди пътуването.

Четири месеца преди ваканцията е оптималният период за резервация в Близкия изток, когато може да се спестят 24%. След това цените започват да се вдигат, но не е изключено да паднат "в проследната минута".

Ако иска да прекара икономично лятната си почивка в Африка, е добре човек да планира поне пет месеца по-рано, предвидливостта може да осигури с 21% по-евтин престой. След това цените за настаняване започват да растат като достигат пика си 3-5 седмици преди определената дата.

Ето и съветите на експертите за най-търсените от туристите градове: 

Банкок - 3 месеца предварително и 16% по-евтино
Барселона - 2-7 месеца предварително, 27% по-евтино
Буенос Айрес - 1-4 месеца предварително, 19% спестени
Джакарта - 3 месеца и 39%
Дубай- 2 месеца предварително и 40% по-ниска цена.
Дъблин - 2-5 месеца за 14% намаление
Истанбул - 5 месеца и 29% спестени
Канкун - 2-4 месеца по-рано, 16% икономии
Кейптаун - 3 месеца по-рано и 13% икономии
Лондон - 3-5 месеца и 18%
Маракеш - 4 месеца и 28%
Москва - 4-7 месеца и 55%
Мумбай - 3 месеца и 17%
Ню Йорк - 2-4 месеца за 25% 
Париж - 4 месеца и 32%
Пекин - 2-6 месеца по-рано, 16% по-евтино
Прага - 2-5 месеца за 33%
Рим - 3-5 месеца за 32%
Рио де Жанйеро - 3-5 месеца за 11%
Сидни - 5 месеца за 34%
Сингапур - между 2 седмици и 5 месеца за 26% икономии
Токио - 2-5 месеца за 31%
Ханой - 3 месеца за 16% по-евтино