Европейската комисия ще предложи на американското правителство да въведе електронно разрешение за издаване на визи за българи и румънци, които представляват "нисък риск". Това се обещава в доклад за състоянието на визовата реципрочност в ЕС, прието от комисарите.

Като "нискорискови" в него се описват пътниците, които през последните 10 г. са получавали американски визи и не са ги нарушавали. Подобно облекчение ще се търси и от Канада, която също изисква визи от българите и румънците.
 

Според Еврокомисията гражданите на двете страни, както и поляците, кипърците и хърватите, които също се нуждаят от американски визи не представляват увеличен риск за сигурността на САЩ, нито че ще се втурнат да имигрират там.

В близките месеци канадските власти ще изпратят експерти в България и в Румъния, които да видят на място какво се прави в няколко области, за да преценят дали има основания да преразгледат решенията си. Като теми от интерес се посочват издаването на документи за пътуване и за произход, интеграцията на ромите, охраната на границите и борбата срещу корупцията.

В същото време в документа от Брюксел се посочва, че България и Румъния не отговарят на формалните критерии за сваляне на визите. И двете страни имат повече откази и повече нарушения на визовия режим от законовите прагове в Канада и в САЩ.

Отказите за издаване на визи на българи за Канада са 3 пъти над законово допустимите нива, а за САЩ – почти 6 пъти. По други критерии като биометрични паспорти и докладване за изгубени и откраднати документи за самоличност сме изпълнили изискванията.

Европейската комисия се отказа вчера да налага временни визи на американски граждани, задето те изискват от българи, румънци, поляци, хървати и кипърци такива. Като мотиви се сочат негативни последици за европейските граждани, икономически щети и влошаване на дипломатическите отношения.

Според Вашингтон и Отава могат да отвърнат със същото и да върнат визите за 23-те еврочленки, чиито граждани пътуват свободно. Това ще засегне около 8 млн. европейци, които ще трябва да плащат по $160, за да пътуват до САЩ, се казва в документа.

Освен това ЕС нямал техническа възможност да издава визи за 10 млн. американци и 2 млн. канадци, които всяка година го посещават, а адаптирането на Шенгенската информационна система ще струва на ЕС около 25 млн. евро, дори ако визите са само временни.

Анализът посочва, че от подобна стъпка най-много ще пострадат европейският туризъм и авиация. От намаляване на американските туристи само с 5%, загубите се изчисляват на 1,8 млрд. евро. Най-силно засегнати ще бъдат Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция и Холандия.

Документът, който е изпратен за становище на Европейския парламент и на вътрешните министри от ЕС, предрича значителен отрицателен ефект и върху дипломатическите и търговски връзки между Общността и двата ѝ стратегически партньора – САЩ и Канада. Изрично се казва, че тя може да провали търговските споразумения, по които ЕС в момента преговаря с двете държави.

Евродепутатите и министрите трябва да се произнесат до 2 месеца дали споделят опасенията на Европейската комисия или все пак ще поискат от нея да въведе временни визи за американски и канадски граждани, в отговор на визите, които те изискват за пътуванията на 70 млн. европейци от България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър.