Македонският президент Георге Иванов обяви спиране на всички съдебни разследвания срещу водещите македонски политици, включително и по делата "Пуч" и "Подкуп" срещу лидера на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев. На специална пресконференция Иванов обяви спиране и на делата, които се водят срещу водещите политици от Специалната прокуратура ръководена от Катица Янева, предаде репортер на БГНЕС.

От изявлението на македонския държавен глава стана ясно, че той спира излежаването на присъдата на бившия вътрешен министър Любе Бошковски, както и на всички политически процеси, но без да споменава имена. По този начин Иванов очевидно иска да сложи край на политическата криза в страната. Той заяви, че е взел решението си самостоятелно без да се консултира с политическите сили.

„Твърдо вярвам, че решението, което взимам е в интерес на държавата и нацията, нейната стабилност и независимост. С една дума да се сложи край на агонията на Република Македония“, подчерта македонският президент и добави, че указът влиза в сила от днес. Според него „кризата е в услуга на чужди интереси, които искат да постигнат своята цел през политическите лидери и техните симпатизанти“.

Георге Иванов смята, че всичко случило се до момента е довело до невиждано политическо компрометиране, взаимно унищожаване, безкраен реваншизъм, омраза и лична конфронтация. „Вижте какво стана с нашите политици и от властта, и от опозицията. Нещата отидоха твърде далеч. И едните, и другите са готови да използват всички възможни средства, за да не загубят на следващите избори, защото не знаят другата страна докъде ще стигне в личната саморазправа, реваншизъм, омраза и ксенофобия“, категоричен е Иванов.

Репортерът на БГНЕС припомня, че Република Македония от началото на миналата година изпадна в тежка политическа криза, поради която се наложи и посредничеството на чужди дипломати и на еврокомисаря по разширяване на ЕС Йоханес Хан. Зоран Заев обвини правителството на Никола Груевски в масово подслушване на над 20 000 души, извършване на тежки корупционни практики, натиск върху съдебната система и контрол над медиите.

От своя страна Груевски обвини Заев във връзки с чужди служби и опит да бъде свалено легитимното правителство и то да бъде сменено по насилствен начин. През лятото на 2015 година четирите парламентарно представени партии - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА - постигнаха споразумение за съставяне на служебно правителство, на Специална прокуратура и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Миналата седмица парламентът в Скопие се саморазпусна и на 15-ти се очаква председателят на Народното събрание Трайко Веляновски да подпише указ за насрочване на 5-ти юни на изборите за нов парламент.

Зоран Заев и неговите коалиционни партньори обявиха бойкот на изборите и призоваха за "граждански фронт". Според тях в страната няма условия за провеждане на свободни и честни избори.

Никола Груевски призова Заев да преразгледа решението и да се сложи точка на политическата криза и агонията на гражданите. Груевски смята, че Заев се плаши от избори, защото ще "загуби за 10-ти пореден път от ВМРО-ДПМНЕ".