Много от децата срещат затруднение със запаметяването на големия обем от информация в училище. Доказано е, че чрез визуализация се научава и запомня по-лесно новият материал. В помощ на ученика се появи нов сайт, който дава именно такава възможност. Той представя уроците в картини, а най-любопитното е, че неговият създател е едва в пети клас в столично училище.

Името му е Кристиян Стефанов, а страницата се нарича "Учебно помагало - Помня лесно". Чрез достъпни схеми е представена цялата информация от учебния материал за 4 и 5 клас. Вдъхновение за този проект 12-годишното дете получава от книга на световноизвестен британски автор, създал методика за запомняне чрез мисловни карти.

"Да, аз прочетох книгата на Тони Бюзан и оттам започнах да правя мисловните карти, за да помогнат на моите приятели да си учат уроците например. В сайта се съдържат най-важните думи на всеки урок, години, събития", споделя Кристиян пред нашата камера.

Този сайт все още не е популярен сред връстниците на малкия програмист, но това не го отчайва. Кристиян е изцяло отдаден на идеята и с удоволствие всеки ден обновява информацията.

"Много време ми отнема и ме лишава от игри и забавления, но за сайта съм готов на почти всичко. Ще направя абсолютно целия материал. По български, математика, човек и природа, история и цивилизация, география и икономика, целите ще ги има", гарантира младежът.

Бащата на Кристиян още в началото приветства идеята, но това е всичко, с което помага за разработката на сина си. Той е доволен да вижда как синът му довежда една своя идея до завършек.

Освен със сайта, Кристиян се е захванал и с много други проекти. Той е запален малък фотограф, каратист, скиор, а обича да говори и английски език. Една от стените в детската му стая е украсена с множество награди. Но все пак, винаги има място за още една. Пожелаваме му тя да е по програмиране.