Богатите слоеве от населението в САЩ имат перспективата да живеят с 14,6 години по-дълго в сравнение с бедните. Това установи проучване.

Американските учени изследвали данъчните декларации и статистиките за смъртност на Здравното осигуряване на САЩ в годините 2001-2014 година. От анализите станало видно, че мъж на 40 години, който е част от единия процент най-бедни хора в САЩ, има шансове да доживее средно до 72,7 години.

За сравнение, онези американци, които принадлежат към единия процент от най-богатите, могат да се радват средно на 87,3 години живот, или с 14,6 години повече. Средната продължителност на живота при жените е по-висока, независимо от социалната им принадлежност. 40-годишните най-бедни дами могат да достигнат средна възраст 78,8 години живот. А единия процент от най-богатите - 88,9 години, или разлика с 10 години.

Неравенствата в продължителността на живота според социалния статус са се задълбочили от 2001 година насам, установиха учените.

Хавайските острови, щатите Мейн и Масачузетс са местата, където най-бедните мъже и жени са с най-голяма продължителност на живота, а в Аляска, Уайоминг и Айова - с най-малката.