Интересни и непознати факти за създаването на многовековната държава на фараоните разкрива Viasat History с поредицата „Историята на Египет“. Премиерата ще се излъчи на 18-ти април, понеделник, от 21:00 часа.

В продукцията известният историк Джоан Флетчър разказва за времето, когато няколко обикновени номади, потърпевши от влошаването на климата в Древен Египет, са се установили по поречието на река Нил. С нарастването на тяхното общество се създават органи за управление, писмен език, данъчна система и религия. Епизодите проследяват етапите от създаването на Египет до най-великите творения на древния свят – пирамидите в Гиза, храмът Карнак и съкровищата на Тутанкамон.

Поредицата представя и подробни данни за историята на египтяните. С изучаването на пирамидите Джоан Флетчър открива, че древната страна е била завладяна от хаос, нашествия, кървави убийства, гражданска война, суша и глад. При Колосите на Мемнон и Долината на царете пък Джоан изследва невероятните постижения, които е постигнал най-великият фараон – Аменхотеп III.

Освен за огромния напредък на строителите на пирамиди, не по-малко интересна е историята за враговете на Египет, която британският историк не пропуска да разкаже. Неговите изследвания показват как страната е била използвана по време на вътрешните борби и как това е довело до отслабването й и до нейния тотален погром.