Благодарение на Ким Чен Ун КНДР се превърна в могъща ядрена държава, притежаваща водородна бомба, заяви днес началникът на Главното политическо управление на Корейската народна армия, вицемаршал Хван Бьон Со, цитиран от ТАСС.

Вицемаршалът направи изказване на тържествено събрание в Пхенян по случай четвъртата година от поемането на висшите държавни и партийни постове от Ким Чен Ун след кончината на баща му Ким Чен Ир.

Хван Бьон Со нарече севернокорейския лидер "Командир с воля от стомана" и "велик държавник", и изтъкна, че под негово ръководство "отбранителният потенциал на народната република е нараснал значително, което дава възможност да се осигури надеждна защита на достойнството и суверенитета на страната", цитира го севернокорейската информационна агенция КЦТА.

КНДР решително ще се противопоставя на опитите на американските империалисти и поддръжниците им да блокират успешното развитие на страната и да саботират идеологията и обществения строй в страната, заяви той.

Вицемаршалът призова народа и армията "да се сплотят около Ким Чен Ун и надеждно да защитават лидера политически и идеологически".

На събранието присъстваха държавни, партийни и военни ръководители.

Севернокорейската младеж в цялата страна отбеляза вчера годишнината с масови тържества. В Пхенян десетки хиляди студенти и ученици се събраха край монумента в чест на управляващата Корейска трудова партия.

Момчета и момичета в празнично облекло танцуваха под музиката от песните "Нашият другар Ким Чен Ун", "Ликуването на народа" и "Народът обожава своя водач".