Този скандал разтърси Турция: учител е изнасилил поне 10 деца. Съдебният процес обаче се бави, а причината се крие вероятно в това, че учителят е работил за ислямска фондация, близка до партията на президента Ердоган."Идваше нощем и ме принуждаваше да тръгна с него", разказва момчето и добавя: "Аз се противях, но той беше по-силен". Ученикът трябвало да отиде в стаята на учителя, където бил изнасилен. След като всичко приключило, 54-годишният Мухарем Б. му казал: "И всичко това да си остане между нас!".

Същите думи чували и останалите жертви от училището на ислямската фондация Еnsar. Това не е каква да е фондация, а институция, която си е поставила за цел да разпространява религиозните и морални ценности на исляма. На всичко отгоре тя е близка до управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

"Перверзникът от Караман"
Разкритията за сексуалните посегателства, извършени от учителя Мухарем Б., добиха публичност едва след като един от насилваните ученици се доверил на психиатър. В резултат лекарят и родителите на детето подали жалба до прокуратурата в анадолския град Караман. В рамките на разследването по случая прокуратурата се натъкнала на още девет деца, които потвърдили сведенията. Предполага се, че още десетки деца са станали жертва на 54-годишния учител.

Някои от насилваните момчета разказали, че този ужас са преживели още много техни съученици. "От срам и от страх не се решавахме да говорим за това”, казал един от тях. Междувременно обаче цяла Турция говори за скандала с изнасилванията в Караман. 54-годишният Мухарем Б. вече е направил самопризнания и се намира в следствения арест. Според информации в турските медии, процесът срещу него би трябвало да започне още този месец.

Турският президент Ердоган
"Перверзникът от Караман" - така Ердоган нарече уличения учител
Случаят стана още по-скандален покрай наложената от прокуратурата забрана за разпространяването и отпечатването на всякаква информация, свързана със случая. Водещата на едно телевизионно предаване по Halk TV наскоро наруши тази забрана, след което беше незабавно уволнена. На всичко отгоре министърката по проблемите на семейството Сема Рамазаноглу публично защити ислямската фондация. Не бивало да се мърси името на една институция, която върши добра и полезна работа, само заради един-единствен случай, заяви министърката. А депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието се поколебаха да създадат комисия, която да разследва станалото. И чак след като се стигна до истински скандал, а натискът върху управляващите се засили неимоверно, Партията на справедливостта и развитието се видя принудена да отстъпи, а самият Ердоган лично се изказа по случая и нарече учителя "Перверзникът от Караман".

В чии ръце са децата на Турция?
Случаят около Мухарем Б. повдига и няколко фундаментални въпроса: Упражняват ли държавните власти някакъв контрол над училищата на религиозните фондации? Кой възпитава децата на Турция и как точно го прави?
„Тъкмо в това се корени проблемът”, казва юристката Седа Билен. ”Никой не се вглежда внимателно, а определено има нужда от повече контрол”, посочва тя пред вестник „Хюриет Дейли Нюз” и добавя: "Семействата, които изпращат децата си в такива религиозни фондации, често са бедни и вярват, че синовете им са в сигурни ръце. Но както показва актуалният случай, реалността е често съвсем различна".