В претъпканите бежански лагери има огромен има риск от избухване на епидемии, някои от които бяха изчезнали от Европа, предупредиха експерти, участващи в конференция за инфекциозните болести в Амстердам. Краста, холера, туберкулоза, тифоидна треска или рубеола - много от тях се появиха отново, предизвиквайки значителни поражения в бежанските лагери, посочват експертите, цитирани от АФП. Бежанците в тези лагери са изтощени, страдат от недостиг на храна, на чиста вода, на медикаментии днес те са лесна мишена на такива болести, които могат да бъдат избегнати. Последиците от тези заболявания могат да бъдат трагични, посочват експертите.

Според агенциите за бежанците над 1 милиона мигранти пристигнаха в Европа миналата година. Това е най-тежката миграционна криза на континента от Втората световна война насам. От началото на настоящата година в Европа вече дойдоха 180 000 мигранти. 

Много от тях се озовават в лагери, които са недостатъчно добре оборудвани за този безпрецедентен приток. Един от проблемите е липсата на обща европейска политика за откриване на заболявания при новопристигналите, за тяхното лечение, за ваксинирането им, посочват експертите.

Инфекции вече имаше в няколко бежански лагери. Така например във Франция и Турция в лагери бяха регистрирани случаи на рубеола, краста се появи в бежански лагер в Холандия, салмонела - в лагер Германия, а случай на инфекция с резистентния на метицилин златист стафилокок беше регистриран в убежище в Швейцария.

Вирусът на СПИН също поражда безпокойство. Според датски изследователи при мигрантите процентът на зараза с ХИВ е по-голям, но те биват диагностицирани по-късно.

Експертите, събрали се в Амстердам, призовават за увеличаване на средствата и за общ европейски подход за откриване и лекуване на инфекциите сред бежанците. Въпреки цената и минималният риск от предаването на заболяванията от мигранти на местни хора, си струва усилията, подчертават те.