Липсата на план за бъдещето на Либия след намесата на НАТО е най-голямата ми грешка, заяви президентът Барак Обама в интервю пред Fox News,цитирано от CNN.

"Вероятно това, че се провалих в плановете за това какво ще се случи след интервенцията в Либия, която смятам за правилна", каза той в отговор на въпроса какъв е най-големият му провал като държавен глава.

В последните седмици Обама на няколко пъти спомена намесата на НАТО в Либия, която доведе до свалянето и смъртта на полковник Муамар Кадафи през 2011 г.

"Социалният ред в Либия бе разбит", каза президентът в портретно интервю за "Атлантик". Той твърди, че страните от Европа и Персийския залив са настоявали за намеса въпреки неохотата му. "Но в последните десетилетия в такива обстоятелства се случва едно и също – хората ни притискат за действие и после не желаят да поемат никакви рискове."

Обама припомня, че САЩ са получили мандат от ООН, създали са коалиция за нападение, похарчили са около 1 млрд. долара и са избегнали големия брой цивилни жертви и въпреки това Либия е потънала в хаос.

Според него това се дължи не толкова на американците, колкото на пасивността на европейските им партньори. Британският премиер Дейвид Камерън "се разсея от други неща", а тогавашният държавен глава на Франция Никола Саркози "искаше да вдига шум около участието си във въздушната кампания, въпреки че ние бяхме елимирали въздушната отбрана и изградихме цялата инфраструктура" за намесата, коментира Обама.

Племенните отношения в Либия също са изиграли роля, тъй като разделението между различни сили в страната е попречило на американската армия да започне да обучава местните войници и да ги снабдява с ресурси.
Северноафриканската държава е в хаос, след като месеци наред правителството на националното единство не може да установи властта си. Доскоро Либия имаше две правителства и два парламента - едните в Триполи, а другите в Тобрук, като кабинетът в Тобрук е международно признат. Междувременно "Ислямска държава" засили присъствието ситам.

Наскоро върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини предупреди, че около 500 000 мигранти и бежанци от Либияможе да се насочат към Европа. Тя заяви още, че Брюксел обмисля какви са възможностите за изпращане на цивилна мисия по имиграцията и сигурността в страната.

Клонът на "Ислямска държава" в Либия вече започна атаки срещу съседен Тунис. Близо 50 бойци навлязоха от Либия в граничния град Бен Гердан преди седмици, нападайки армейски и полицейски постове, а премиерът Хабиб Есид заяви, че "Ислямска държава" цели да завладее града и да разшири териториите си.

Нападението бе едно от най-тежките в историята на страната и разпали страховете, че конфликтът в Либия може да се разлее и на тунизийска територия. Миналата година джихадисти, обучени в лагери в Либия, проведоха две отделни атаки срещу чуждестранни туристи в Тунис, а над 3000 местни жители са отишли да се бият за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Италия вече изпрати 50 души от спецчастите си да се присъединят към вече действащите сили от САЩ, Великобритания и Франция, които се занимават с разузнавателни мисии. Рим позволи на Вашингтон да провежда и удари с безпилотни самолети в Либия от въздушната база в Сицилия.

Великобритания и Германия изпратиха свои военни съветници в Тунис, за да помогнат за сдържането на "Ислямска държава" и опазването на границата между двете държави. Наскоро тунизийските власти изградиха 200-километрова ограда по границата с Либия с цел да спрат влизането на джихадисти. Европейски и американски военни ще съветват армията как да подобри електронното си наблюдение.