Вицепрезидентът Маргарита Попова отправи критика към българските власти, че мълчат за изказванията на турски политици на учредителната конференция на партията на Лютви Местан - ДОСТ.
 
В Кърджали Попова изрази недоумение как от президентството и от външното министерство няма реакция по този въпрос, съобщи БНР.
 
Повод за критиката станаха думите на заместник-председателя на турската Партия на националното движение Самир Ялчън, че където и да се говори нашият гласов флаг – турският език – това място за нас е част от нашата родина.
 
Според Попова не трябва да обръщаме внимание на чужди политици, дори те да се чувстват наследници на бивши империи.
 
По-важно е да защитим правата и интересите на българските граждани, включително и на присъствалите на учредителното събрание на ДОСТ, каза вицепрезидентът.
 
"Има ли нашата българската дипломация своята стратегическа дълбочина за защита на националния интерес? И кога българската дипломация няма да крета след събитията, кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно, и докрай, и просветено? Редно ли е ние като политици, като дипломати и държавници, примерно, да се нахвърлим най-напред върху нашите българските граждани, защото и аз, и вие, и всички, които ще учредят евентуално нова партия, са български граждани?“, каза още Попова, цитирана от БГНЕС. 
 
В Кърджали тя коментира и различната натовареност на съдилищата у нас. В едни има по 12 дела на месец, а в други много повече. Според нея реформата трябва да се направи така, че да облекчи най натоварените.
 
Маргарита Попова беше в местната езикова гимназия, където даде началото на уроци по демокрация и право. Инициативата е на Германската фондация за международно правно сътрудничество.