Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъдиха социалните промени в Закона за МВР, които бяха представени от зам.-министрите на силовото ведомство, в отсъствието на министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Основните акценти, които бяха обсъдени от социалните партньори обхванаха предложенията за намаляване на отпуските на служителите в МВР от 30 дни на 25 дни, прекратяване на изплащане на възнаграждение при край на трудовия договор за новопостъпили служители, както и преминаването на чиновниците в МВР към Закона за държавния служител.

Според Венцислав Станков, вицепрезидент на НСПС „Огнеборец” не бива всички служители да минават по Закона за държавния служител. Той изказа и категорично несъгласие за намаляване на възнаграждението за новопостъпили служители в МВР от 2017 г. Това не е правилно, допълни той.

Христо Христов от Национален синдикат на гражданската администрация (НСГА) в МВР, пък настоя да се промени принципът за формиране на заплатите в МВР и това да става както в ДАНС и съда.

„Против сме Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" да се превръща в Изпълнителна агенция”, каза Христов. Според него държавните служители от администрацията е редно да преминат по Закона за държавния служител, но трябва да им бъдат изплатени обезщетенията за края на трудовите отношения, а след това, когато подпишат нов договор, да взимат заплати, колкото другите служители в администрацията.

Васил Велев, председател на АИКБ бе категоричен, че е нужна повече техника, камери, а не повече полицаи. „Страната ни е на челни позиции в ЕС по отношение на бюджета за сигурност. По процент за разходи за сигурност сме отново далеч над средноевропейското, за разлика от образованието, където сме далеч от общоевропейското. По пари сме в челото на класациите, а по резултати сме на опашката”, изтъкна Велев. Той коментира, че има голяма численост на персонала с много бонуси и привилегии, както и голяма структура, която е трудно управляема. „Затова и резултатите са слаби. Подкрепяме да се създаде отделно предприятие за услуги, като издаване на лични документи, регистрации на автомобили, няма причина секретарки да взимат същите бонуси”, допълни Велев.

Председателят на БТТП Цветан Симеонов обясни, че по принцип БТПП подкрепя законопроекта, но трябва да има предварителна оценка на въздействието, което не присъства в мотивите на закона.

Според Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”, проблемът в МВР не е проблем на работещите, а е в организацията на работа. Той възропта и срещу текстовете в закона, забраняващи синдикатите в МВР да членуват в националнопредставени синдикати, но да могат да членуват в международни такива.

Цвятко Георгиев, зам.-министър на МВР, обясни, че законопроектът за МВР просто ускорява във времето от единия статут в другия - (от закона за МВР към Закона за държавния служител). По отношение на намаляването на отпуските за служителите на МВР от 30 на 25 дни, той обясни, че само за изминалата година повече от 4 млн. лв. са изплатени за неизползван отпуск, а същевременно служителите полагат извънреден труд, който се заплаща допълнително.

Другият зам.-министър на МВР Красимир Ципов подчерта, че преди 10 години над 60 000 души е бил численият състав в МВР, а сега заетият щат е около 45 000 души, но разлика в разходите нямало.