Търкането на ръцете със сапун 20 секунди съвсем не е достатъчно, за да бъдат премахнати бактериите. Британски лекари установиха, че най-ефикасна е техника от шест стъпки, която изисква с 25 процента повече време. Това съобщи "Мейл он сънди". Методът с шест стъпки за миене на ръцете се препоръчва от Световната здравна организация. При него ръцете първо се намокрят, след това се насапунисват и започва търкането. 

Първо се търкат дланите с изпънати прибрани пръсти, след това дланта на едната ръка преминава върху гърба на другата, като междувременно се търка между пръстите. Третият етап е длан в длан, като пръстите влизат един между друг. При четвъртия етап пръстите се свиват, хващат се дланите и се търкат. След това хубаво с едната ръка се разтърква целия палец на другата. Накрая дланите добре се измиват с пръстите на другата ръка.

Учените от Каледонския университет в Шотландия са определили, че това е най-ефикасния метод, като са наблюдавали 42 лекари и 78 медицински сестри как мият ръцете си след работа с пациенти. Те са използвали сапун на алкохолна основа и са ги изследвали колко бактерии остават по кожата им.