Глобалното затопляне променя начина, по който Земята се накланя по полярната ос, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от НАСА установиха, че топящата се ледена покривка, особено в Гренландия, променя разпределението на тежестта върху Земята. Заради това както Северният полюс, така и движението на полюсите променят курса си.

Учените и навигаторите измерват точно мястото на полюса и движението му от 1899 година. През целия 20-и век те са се изместили малко към Канада. През този век обаче движението се променя и сега полюсът се движи към Англия, каза ръководителят на изследването Сурендра Анхикари от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

"Напоследък промяната на посоката в сравнение с 20-и век е много драматична", заяви още Адхикари.

Учените уверяват, че промяната е безопасна, но подчертават, че е значима. Според Джонатан Овърпак, професор по геонауки от университета на Аризона, тя показва колко голямо е въздействието на хората върху планетата.

От 2003 г. Гренландия е губи средно над 270 трилиона кг лед годишно. Това въздейства върху полярното движение подобно на начина, по който се променя въртенето на кънкьор, ако вдигне крака си.

Освен това Западна Антарктида губи 125 трилиона кг лед годишно, а Източна Антарктида натрупва около 74 трилиона кг лед за година. Това допълнително накланя земната ос.

Всички тези процеси допринасят за накланянето на оста на изток, каза Адхикари.