Във вчерашния опит за нахлуване на македонска територия участваха над 3000 мигранти от лагера в Идомени /Сухово/. През цялото време гръцката полиция наблюдаваше случващото се и не се намеси за спиране на безредиците.

Това се казва в официално съобщение на македонското вътрешно министерство по повод опитите за нахлуване от гръцка на македонска земя на няколко хиляди мигранти през вчерашния ден..

При инцидентите са ранени 14 полицаи и 9 служители на армията. Три полицейски и пет военни коли са със сериозни материални щети. Вътрешното министерство разбрало за готвения щурм по собствени канали. От гръцка страна не е получена никаква информация. В събота в лагера са били раздаване листовки на арабски език на мигрантите с призив в неделя да се атакува границата. В листовките се посочвал часът, мястото и колко души трябва да се съберат за да атакуват границата. Листовките са раздавани предимно от германски и британски активисти на неправителственото сдружение "Солидарност", което доскоро действаше на остров Лесбос.

В организацията на защитата на македонската граница са участвали полицаи и офицери от Австрия, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и Сърбия, които се намират на територията на Република Македония.

Властите в Скопие подчертават, че атаките срещу оградата на македонско-гръцката граница продължили няколко часа. Най-сериозно е било положението между 11.00 и 15.00 часа, а хвърлянето на камъни и други остри предмети срещу служителите на полицията и армията продължи до 19.00 часа българско време. На няколко места оградата е унищожена, но нито един мигрант не е успял да премине на македонска земя. Силите на реда използваха сълзотворен газ, шок-бомби и водни струи за разпръскването на мигрантите. Според "Лекари без граница" около 260 мигранти са били обгазени при нападението на границата.

Гръцкото министерство на външните работи обвини властите в Република Македония за инцидентите по границата и изпрати протестна нота късно снощи, предаде БГНЕС. Гръцкият посланик в Скопие Теохарис Лалакос изпратил две писма, в които се казва, че "използването на сила не помага при решаването на проблема с бежанците и нарушава международното право".

Гръцката опозиционна партия ПАСОК призова премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка поради неспособността да защити гръцките граждани и бежанците.

В днешната македонска преса са публикувани множество съобщения на "неправителствените служители от лагера в Идомени /Сухово/, в които се призовават мигрантите да атакуват границата. В печатните издания са публикувани и листовките на арабски език с подробния инструктаж как да се атакува македонската граница. В информациите се подчертава, че и този път е имало голяма група гръцки журналисти, които са били предварително информирани за готвения сценарий. Пресата в Скопие публикава и съобщенията в социалните мрежи на активистите от неправителствените организации, с които манипулират мигрантите, че ще се водят преговори за отварянето на границата и Балканския маршрут.

Това е вторият по-тежък инцидент в този район след затварянето на Балканския маршрут на 7-ми март. На 14-ти март, подпомогнати от служители на неправителствени организации, над 2500 души щурмуваха границата, но само за няколко часа бяха върнати обратно на гръцка земя. До затварянето на "Балканския маршрут" от Гърция в Република Македония пристигнаха близо 90 000 мигранти тази година. През изминалата 2015 година техният брой надхвърли 750 000 души. Всички те идваха организирано от гръцките власти с автобуси и влакове до македонския граничен град Гевгелия. След като Австрия обяви, че тази година ще приеме само 37 500 бежанци, държавите от "Балканския маршрут" - Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония започнаха да затварят границите си.