Категорично отхвърляме предложенията за затваряне на нашите граници в Егейско море, както и призивите за операция за потапяне на лодки и кораби, които пренасят мигранти и бежанци през територията на Гърция към Европа.

Това казва ръководителят на Дирекцията по външна политика в управляващата партия Сириза на Алексис Ципрас Панос Тригазис.

Напредваме с голяма скорост в изграждането и организацията на приемните центрове за бежанци. През месец април хората от лагерите в Идомени /Сухово/ и Пирея ще бъдат преместени в тези приемни центрове, казва още Тригазис в интервю за белградското издание "Политика".

На въпроса "какво мисли за закриването на Балканския маршрут за мигранти" той отговоря по следния начин: Не мога да не изразя своето незадоволство от факта, че правителствата от съседните държави, които също пострадаха от бежанци по време на войните, закриха Балканския маршрут за бежанци и така им попречиха да преминат по пътя им към държавите от централна и Северна Европа. Това не вреди само на Гърция, но нарушава универсалните човешки ценности, както и европейските постижения в областта на правата на човека".

Според него "гърците от островите в Егейско море са създали движение за солидарност с онеправданите, което е достойно за възхищение". "До момента сме събрали над половин милион подписа за номинирането на жителите от тези острови за Нобелова награда за мир", казва още дясната ръка на премиера Ципрас по въпросите на външната политика в партията.