Учредяването на партия ДОСТ е провокация и заплаха за националната сигурност. Това обяви в предаването „Тази сутрин” евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО). Новата партия на изгонения от ДПС Лютви Местан беше учредена вчера в НДК. На събранието присъстваха близо 1000 души, сред тях бяха турският посланик Сюлейман Гьокче, както и представители Партията на справедливостта и развитието в Турция, на Партията на националното движение и на Републиканската народна партия. Остра реакция в социалните мрежи предизвика изказването на Семир Ялчън от Партията на националистическото движение в Турция. „Където и да се говори турски език, това място за нас е част от нашата родина“, каза Ялчън.

„Това е недопустима намеса в суверенна държава. Смятам, че тези партия е крайното изражение на турската инвазия”, коментира още Джамбазки.

И според проф. Людмил Георгиев може ДОСТ да се разглежда като заплаха. Сега се вижда, че в 26-годишния преход ДПС запази етническия мир и Ахмед Доган е следвал една светска и българска национална политика, коментира професорът, който преди години беше част от ДПС.

Според режисьора Нидал Алгафари изказването на Ялчън е продиктувано от факта, че в Турция има друг манталитет и друг изказ и е израз на това, че държавата защита своите граждани навсякъде по света. Хвала на такива политици, защото нашите не го правят, коментира Алгафари. 

Очевидно е, че границата ни не се охранява добре. След като в горите ни обикалят мъже от чужд произход. Или държавата ще пази границите или ще даде възможност на гражданите да се самозащитават. Въоръженият мъж е свободен мъж. Това каза още Ангел Джамбазки.

По принцип не трябва да има граждански арести, това е работа на полицията. Границата не трябва да се нарушава. Има нагнетена омраза към тези момчета. Не мога да кажа, че това са герои. Това заяви от своя страна режисьорът Нидал Алгафари в същото предаване. Психологът проф. Людмил Георгиев коментира гражданските арести така:

„В тази напрегната ситуация, зад която се крие едно противопоставяне на религиозна основа. Ние покрай идеята за мултикултурализма забравихме за етноцентризма. Когато се създават такива конфликтни ситуации се стига до крайности“. „Самият факт, че тези хора влизат в България по този начин, това значи че не са бежанци. Такива хора направиха много хора в Париж и Белгия много хора нещастни“, заяви Джамбазки.

Алгафари го контрира, че това не са такива хора. Терористите не са бежанци, а са местни, припомни той. Психологът предупреди, че се надига една много опасна вълна на противопоставяне в Европа. Светът се променя много драстично, води се война, предупреди Джамбазки.