При днешния нов опит да нахлуят на македонска територия мигрантите от Гърция скандираха "Аллах акбар" /Бог е велик, бел.ред./, предаде репортерът на БГНЕС от Скопие, позовавайки се на видеоклип, на който се чуват скандиранията.

Около 11.30 часа българско време днес имаше нов организиран опит за незаконно пресичане на границата. Властите в Република Македония съобщиха, че три групи мигранти от около 500-700 души от нелегалния лагер в Идомени /Сухово/ едновременно се опитали нелегално да преминат границата.

"Те унищожиха защитната ограда на три места край село Моин. Благодарение на навременната намеса на силите на реда, които използваха сълзотворен газ и шок-бомби, тези групи бяха блокирани в намеренията им и бяха върнати обратно в Идомени", съобщиха от полицията в град Гевгелия. В този момент започват и скандиранията "Аллах Акбар".

Това е пореден опит за нелегално нахлуване от Гърция в Република Македония след официалното закриване на "Балканския маршрут" по време на срещата на върха ЕС-Турция на 7-ми март. Седмица след това, на 14-ти март над 2500 души, подпомогнати от служители на неправителствени организации, нахлуха в Република Македония, но само няколко часа по-късно бяха върнати обратно в Идомени. Тогава бяха открити и листовки на арабски език, които бяха раздавани от служители на неправителствените организации, с подробна карта и инструктаж къде да се премине гръцко-македонската граница.