Македонски полицаи на гръцко-македонската граница при Идомени използваха сълзотворен газ срещу стотици мигранти, които се опитаха със сила да преминат загражденията, предаде АФП, позовавайки се на източник от гръцката полиция. Някои от мигрантите припаднаха в резултат на тези инциденти и се наложи да им бъде оказана помощ от НПО в лагера Идомени, твърди същият източник, както и гръцката обществена телевизия Ерт, информира БГНЕС. Македонската полиция потвърди за инцидентите на границата, но опроверга, че е прибягнала до използването на сълзотворен газ, изтъквайки, че това е направила гръцката полиция. От македонска страна е спокойно, е заявил за АФП представител на македонската полиция. 

Мигрантите се събрали тази сутрин заради плъзнали през последните дни слухове в калния импровизиран лагер Идомени, че Македония ще отвори границата. Близо 11 000 мигранти стоят блокирани в Идомени от месец и половина при окаяни условия и всекидневно настояват за отваряне на границата, която бе затворена след като в началото на март бе прекъснат т.нар. Балкански път към страните от Западна Европа. 

Опитите на гръцкото правителство да убеди мигрантите в Идомени да напуснат мястото и да бъдат транспортирани в съседни приемни центрове, за момента не дават очакваните резултати: мигрантите предпочитат да останат в Идомени и продължават да се надяват на отваряне на границата. 

На 29 февруари македонската полиция използва сълзотворен газ след масов щурм на мигранти, опитващи се да преминат през границата. Две седмици след това имаше нов отчаян опит на 1500 мигранти, които също не успяха да преминат. Македонските полицаи ги спряха и върнаха групата в Гърция.