Получиха чрез триизмерно принтиране картина в стила на холандския майстор Рембранд, съобщава сайтът Artprice. Портретът е създаден, след като съществуващите творби на Рембранд са анализирани от компютър.

Новата картина е замислена така, че да прилича възможно най-много на произведенията на майстора, но в същото време е оригинална. След това е принтирана триизмерно, за да има същата текстура като маслена живопис.

Работата на екипа от изследователи е отнела 18 месеца, а произведението се състои от 148 милиона пиксела и е съчетание на 168 263 фрагмента от живописни творби на Рембранд.

Компютърът е имал задача да направи портрет на мъж от европеидна раса на възраст между 30 и 40 години, с мустаци и брада, бяла яка и шапка, гледащ надясно.

"Установихме, че с някои вариации в алгоритъма, космите, например, могат да бъдат разпределени различно" - каза директорът на проекта Емануел Флорес.

Хората обаче не са взели решението какъв да е окончателният вид на портрета. Те са избрали алгоритмите на базата на ефикасността и са оставили компютъра да получи крайния резултат.

"Целта ни беше да направим машина, която работи като Рембранд - каза Е. Флорес. - Така ще разберем по-добре какво прави шедьовъра шедьовър. Въпреки всичко не мисля, че можем да заместим Рембранд. Майсторът е уникален".

Проектът "Следващият Рембранд" е реализиран от финансовата фирма на "Майкрософт" ING, технологичния университет в Делфт и два холандски музея - Маурицхойс и Рембрандхойс.