„Ислямска държава“ (ИД) смята да извърши терористични нападения срещу Германия.
Това предупреждение отправи ръководителят на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен пред в. „Велт ам Зонтаг“.

Според него "положението в страната е много сериозно". "Терористите искат да извършат атаки срещу Германия и нейните интереси“, посочва Маасен. "Германски градове се посочват, заедно с други европейски мегаполиси, като Париж, Лондон или Брюксел", добавя той.

Шефът на германското контраразузнаване все пак уточнява, че за сега няма конкретна информация за подготвяни атаки.
Ханс-Георг Маасен съобщава, че имат данни за свързани германци, които са се завърнали от Сирия, с планирани нападения и предупреди за опасността, която представляват джихадистите в Германия.

На въпроса "колко ислямисти са много опасни" за Германия Ханс-Георг Маасен отговоря: За около 1100 души смятаме, че има опасност от извършване на терористични атаки.

Той уточнява, че в службата са имали информация за около 300 опити за привличане на бежанци от страна на салафисти и ислямисти.
"Много съм загрижен за огромния брой непълнолетни, които нямат придружители. Тази група е сред основните мишени на екстремистите", казва още Ханс-Георг Маасен и пояснява, че в тези среди има голям потенциал от радикализация.

Ханс-Георг Маасен смята, че благодарение на добрата работа на службите за сигурност страната е успяла да "избегне голяма атака", но и благодарение на късмета, който са имали.