Целта на базираната в Брюксел джихадистка клетка е била да удари отново Франция, но се е наложило спешно да промени плана и да атакува белгийската столица, съобщи белгийската прокуратура, предаде АФП.

"Федералната прокуратура потвърждава, че, съдейки по няколко елемента от разследването, целта на терористичната група е била да удари отново Франция, но в крайна сметка са решили спешно да ударят Брюксел, тъй като са били притиснати от напредващото с бързи темпове разследване", обяснява прокуратурата в комюнике ден след ареста на Мохамед Абрини, ключов заподозрян.

Абрини, на когото вече са повдигнати обвинения за атентатите в Париж, призна, че е "мъжът с шапката", когото властите издирваха след атентатите на летище Завентем в Брюксел на 22 март. Той заснет от охранителни камери на летището заедно с двамата атентатори камикадзе, които се самовзривиха там.

Абрини е обвинен и за атаките от 22 март в Брюксел, посочи прокуратурата. Белгийски съдия го обвини в участие в дейността на терористична група, извършване на убийства и опити за убийства от терористични подбуди.