Земеделският министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев - Нихат Кабил, бе избран за лидер на ДПС в София, съобщиха от партийния пресцентър.

Столичната структура на ДПС е една от малките и за първи път се оглавява от партиен функционер, който е бил в централното тяснопартийно ръководство.

Кабил бе и.д. председател на ДПС - София, от февруари, когато замени прочутия с бентлитата си бивш шеф на общинската фирма “Озеленяване” Любомир Ников.

“Организацията е в много тежко състояние. Заварих я без цел и задачи. Предстои ускорен преглед и преценка на всички структури. Тези в 24-те столични района ще получат статут на общински и във всяка от тях ще има по две първични организации”, сподели Кабил. И добави, че на областната конференция с колегите му са си поставили конкретни политически цели. Първата гласи: на местните избори след 3 г. ДПС да вкара членове в Столичния общински съвет. Не по-маловажна е и другата - в следващия парламентарен вот, когато и да е той, партията да вкара депутат от всеки от трите софийски многомандатни района.

“Ние четем свободата и толерантността като единство на различията. Избрахме пътя на съвместното съжителство, демокрацията и политическото представителство. Ние имаме какво да дадем на Европа - българския етнически модел”, заявил на форума съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ.