Започна учредителната конференция на новата партия на Лютви Местан „Демократи за отговорност, солидарност и толерантност“ (ДОСТ). За конференцията в София пристигнаха поне 10 автобуса с членове и привърженици на ДОСТ от страната. Присъстват около 500 - 600 души.

На събитието е турският посланик в България Сюлейман Гьокче. Там е и Фатма Беюн Сеянкайъ, заместник-председател на партията на турския президент Ердоган, както и депутати от същата партия. Присъства и олимпийският шампион по вдигане на тежести Наим Сюлеймауглу. Поздравителен адрес бе прочетен от турския премиер Давутоглу, както и от лидера на БДЦ Красимира Ковачка.В обръщение на турски в началото на конференцията Фатма Сеянкайъ заяви, че Лютви Местан смело е показал солидарност към Турция, когато на територията на страната бе свален руски самолет. Припомняме, че именно декларация на Местан във връзка с инцидента стана причина за изключването му от ДПС.

"Въпреки силното представителство в парламента, все още много от проблемите на турското малцинство остават неразрешени", заяви дамата.Заместник-председателят на турската "Партия на националното движение" (MHP) Семир Ялчън също поздрави присъстващите и заяви, че "където и да се говори турски език, е част от нашата родина".

Силно вярвам, че ДОСТ ще влезе в следващия парламент. Чрез политиките ни ще спечелим доверието на избирателите. Това заяви бившият министър на спорта Мариана Георгиева пред репортер на Actualno.com преди началото на учредителната конференция.Запитана кои избиратели очаква, че ще подкрепят формацията, тя заяви, че не иска да поставя хората в таргет групи. „Целим се в широк спектър гласоподаватели на база политики и действия, а не на база говорене. Ние от своя страна ще подкрепим партиите, които подкрепят евроатлантизма“, заяви Георгиева.

По нашумялата тема трябва ли да се забранят бурките в България тя коментира: „Трябва да се работи срещу всички проявления на радикален ислям, които ограничават свободата под някаква форма“.

Председател на конференцията е Хюсеин Хафъзов - един от депутатите, които подкрепиха Местан след отцепването му от ДПС.До създаването на новата партия се стигна, след като на Бъдни вечер 2015 г. Местан беше изключен от ДПС и последван тримата депутати - Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те обявиха, че си тръгват от движението и стават "независими".