Залежали зеленчуци от борсата в Солун постоянно се внасят в България и попадат по нашите пазари и в магазините. Това съобщи пред „Труд“ Пламен Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

„Солунската борса затваря в петък, като практиката е непродаденото да се изхвърля. Тогава там са нашите прекупвачи, които вземат на безценица залежалата стока и тя идва у нас“, обясни Димитров.

Според неговите наблюдения родният пазар почти ще успее да покрие търсенето на краставици преди великденските празници, но това не означава, че няма да има и вносни. Доматите традиционно са от Турция и Гърция, но от два месеца се предлагали и такива от Йордания.

„Винаги зеленчуците са на най-високи цени в София. В провинцията са по-евтини, като изключим големите търговски вериги, които поддържат еднаква стойност навсякъде“, каза още Пламен Димитров.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясниха, че 20 дни преди християнския празник у нас има разнообразие на вносни и родни зеленчуци.

Български марули ще има основно в София и околността. В южната част на страната този зеленчук се внася от Гърция, тъй като транспортът излиза по-евтино. Предлаганото обаче е с по-ниско качество. Същото важи и за останалата продукция, която идва от южната ни съседка.

Относно притесненията на хората, че на пазарите има зеленчуци с нитрати, от БАБХ обясниха, че по принцип в българската продукция не се наблюдават често завишени нива. Причината е, че производителите у нас не разчитат на специални торове, тъй като почвата тук е достатъчно плодородна.