Сякаш не е достатъчно да чувствате непрекъсната умора, когато навън е мрачно, а от това страда и кожата ви. Има много причини тя да е много далеч от сияйна през студените дни. Те са вече зад гърба ни, така че ето няколко начина да я освежите и да я накарате да засияе през пролетта.

1. Ексфолирайте

добре

Ако си мислите, че грижите за кожата се изчерпват с измиването на лицето два пъти на ден, то сериозно грешите. Защото пропускате една важна стъпка - ексфолирането. Според специалистите най-честата причина за потъмнялата кожа е нейната сухота.

Сухата кожа трябва да бъде почистена, така че да видите свежия светъл пласт под нея. Ексфолирането също така помага на топпродуктите, които нанасяте по лицето си, да проникват по-добре в кожата. Така че не се учудвайте, ако те започнат да действат, когато не пропускате тази важна стъпка.

Но не забравяйте да ексфолирате нежно, за да не възпалите или нараните кожата си.

2. Овлажнявайте

повече

След като сте приключили с първата стъпка по освежаване, не пропускайте още нещо важно - да овлажните добре.

Излагането на слънце, студ, вятър, съчетено с гримовете, които ползваме, създават малки пукнатини по кожата ни. Използването на овлажняваща козметика помага да се справим с тях, защото така се добавят липиди. Това са натуралните мазнини на кожата, които запълват пукнатините между клетките на кожата, обясняват учените. Те съветват да използваме овлажняващи продукти, които съдържат церамиди (те помагат за възстановяването на функциите на кожата и подобряват задържането на вода в нея) и хиалуронова киселина (подхранва и хидратира колагена).

От значение е как ги нанасяме - това трябва да става с нежни движения отдолу нагоре, за да засилим кръвообращението и да стимулираме клетките около лицето и шията. Това ще насочи кислорода към повърхността на кожата, правейки я да изглежда здрава и подхранена, категорични са учените.

3. Пийте

повече вода

Ако сте се обезводнили, това определено ще се отрази зле на кожата ви. Дехидратацията намалява обема на кръвния поток към кожата, което ви прави да изглеждате доста бледи. За повечето от нас дехидратацията е лесен проблем, който оправяме, като посягаме към чаша с вода, но според учените той е много по-сериозен.

Продължителната липса на достатъчно вода може да доведе до дълготрайни вреди по кожата. Дехидратацията на дермата (слоя под епидермиса) например може да доведе до дълбоки бръчки, както и до увисване на кожата.

4. Намалете стреса

Ако спазвате всяка от изброените стъпки досега, но кожата ви не изглежда добре, значи пропускате още нещо. Защото не само грижите за тялото са важни, а и какво се случва в главата ви. Помислете само за стреса, на който сте изложени - той също оказва влияние върху кожата ви. Продължителното напрежение води до повишаване на кортизола (катаболен стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези), а това се отразява на кръвообращението в кожата, казват специалистите. Опитайте се да не се ядосвате и ограничете напрежението.

5. Спете достатъчно

Всичко, което ви държи будни дълго през нощта - тревоги, притеснения, стрес, е вредител на сияйната кожа. Сънят е времето за възстановяване на цялото тяло. Това е моментът, в който и клетките на кожата ви се възстановяват и регенерират. Ако е прекалено кратък или липсва, те не могат да функционират оптимално, а това веднага проличава в тъмните кръгове под очите, както и в бледата лющеща се кожа. Така че ето ви още една причина тази нощ да легнете малко по-рано.

6. Спрете или поне

намалете цигарите

Май няма нужда отново да ви казват точно това, но пушенето вреди сериозно на кожата и в краткосрочен, и в дългосрочен период. Канцерогенните вещества са изключително опасни за целостта и структурата на кожата. Пушенето уврежда колагена и прави кожата ви да изглежда жълтеникава и с много бръчки.

7. Внимавайте

с козметиката

Избягвайте прекалено тежките за кожата козметични продукти, както и тези, в които има алкохол. Всяка вечер почиствайте грима с лек лосион и тоник върху памучен тампон - така не само ще махнете всички следи от макиажа, но и ще подхраните кожата преди сън.

8. Хранете се

здравословно

Старата приказка “ти си това, което ядеш” важи тук с пълна сила. Ако наистина искате да имате хубава и бляскава кожа, избягвайте солената и мазната храна, както и тази, в която няма фибри и антиоксиданти.

Учените съветват за хубава кожа да приемаме повече боровинки, червен и шарен боб, авокадо, орехи, цитрусови плодове и киви, които са богати на витамин С. Той стимулира производството на колаген.