Светъл лъч за изпадналата в криза гръцка икономика – приватизацията бавно започва да се придвижва напред. Базираната в Хонконг китайска компания за корабни услуги Cosco ще плати стотици милиони евро за 51%-ен дял в пристанището. Гръцкият премиер Алексис Ципрас, директорът на Cosco Сю Лижун и председателят на гръцкия приватизационен фонд (HRADF) подписаха договора за сделката, съобщава сайтът "Български новини".Според него китайците плащат 280,5 млн. евро за дял от 51% в пристанището. Други 16% те ще могат да купят след пет години за още 88 млн. евро, ако в това време са осъществили договорените инвестиции. Правителствени представители уточняват, че „не се продава пристанището, което остава собственост на гръцката държава, а компанията, управляваща пристанищната инфраструктура“. 

В договора са предвидени още суми, представляващи задължителни инвестиции на стойност 350 млн. евро в следващите десет години, 410 млн. евро са заложените приходи на гръцката държава от концесионния договор, а 400 млн. евро се очаква да дойдат от предвидените дивиденти. HRADF одобри офертата, подадена от Cosco, още в края на януари. 

Според оценките на централната банка на Гърция и редица международни институции и фирми сделката ще доведе до повишаване на обема на работата на пристанището. Това ще създаде 125 хил. работни места, както и по 5 млрд. евро годишно допълнителни приходи в гръцката икономика. Концесията на пристанището в Пирея ще бъде една от първите сделки, проведени и финализирани от правителството на Сириза, която ще даде възможност за развитие на транспорта в страната. До края на годината се очакват още две големи сделки в сектора – за концесията на Thriasio Freight Center в Атика, както и на пристанището в Солун. 

Напредъкът в приватизацията се счита за важно условие при предоставянето на третия помощен пакет в размер на 86 млрд. евро, което правителството в Атина договори с кредиторите си. Досега приватизацията е донесла приходи от 3,5 млрд. евро. През декември германският летищен оператор Fraport сключи договори за управлението на 14 регионални летища в страната. Сумата, която държавата получи, е 1,2 млрд. евро.