9 полицаи са били ранени, а 20 души са задържани по време на антиправителствената демонстрация в столицата на Черна гора Подгорица, пише новинарският сайт BalkanInsight.

Протестът пред министерството на вътрешните работи последва събитията в съседна Босна.

Насилието в Подгорица избухна в събота. Около 300 демонстранти се събраха пред сградата на правителството с искания за оставка на администрацията заради високата безработица, лошите икономически условия и корупцията в страната.

Част от протестиращите хвърляха камъни. Има ранени полицаи и нанесени материални щети. Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата.

Протестът е организиран във Фейсбук от група, наречена "Революция в Черна гора- Всички по улиците". Групата призовава черногорците да покажат солидарност с антиправителствените демонстрации в съседна Босна.

"Не може да плащаме сметки за ток от 500 евро месечно, когато заплатите са ни само 100 евро", каза един от организаторите на протеста в Подгорица Любо Вараджич.

Полицията обвини демонстрантите относно насилието.

"Те се държаха агресивно, нападнаха физически полицейски служители, хвърляха камъни по тях. Нарушиха обществения ред и възпрепятстваха трафика по пътищата", се казва в изявление на полицията.

Сред двадесетте арестувани демонстранти има и двама журналисти от Черна гора Драгослав Милачич и сина му Марко, както и няколко активисти на опозицията.

Прокуратурата постанови 48-часов арест за задържаните демонстранти, защото "не са спазвали полицейските нареждания да се изтеглят от улиците".

Кметът на Подгорица Миомир Мугоса заяви, че ще бъдат заведени дела за причинените щети по обществените сгради.

В неделя вечерта около 50 активисти от неправителствени организации, университетски преподаватели и журналисти излязоха на протест пред полицейското управление с искания за освобождаване на задържаните протестиращи и обвинения, че полицията е използвала прекомерна сила по време на протеста.

"Провокаторите, които предизвикаха безредиците са на свобода, а хората, които мирно изразиха своя протест, бяха арестувани", казва журналистка Милка Тадич Мийович.