Германският паспорт е на върха в класацията Passport Index 2016, което го прави най-желаният паспорт в света, даващ възможност да се пътува безвизово до 157 държави. България е на 14-о място, редом с Монако, съобщи "Вести".

Редом с Германия по привлекателност е и Швеция, а Финландия, Италия, Швейцария, Франция, Великобритания и Испания си поделят втора позиция със 156 безвизови дестинации, пише БГНЕС.

Най-висок рейтинг от страните извън Европа има Южна Корея, класирана на 3-то място, с безвизов резултат от 155, следвана от САЩ (154 страни) и Япония на пето място (153 страни).

Най-висок рейтинг от страните в Европа, в които действа програма за привличане на чуждестранни инвестиции чрез получаване на гражданство има Малта, класирана на 7-мо място (150), Кипър на 11-та позиция (146), а България е на 14-о място (142). Тук страната ни изпреварва Румъния, която е следваща в класацията с възможност за безвизово пътуване до 141 държави.

Това показва новото издание на световната класация, която представя предимствата за притежателите на даден паспорт. Класацията се прави от Arton Capital - глобален лидер в консултантските услуги за придобиване на гражданство чрез инвестиции.

Passport Index позиционира страните въз основа на силата на всеки паспорт, определена по тристепенен метод, съчетаващ данните за страните с безвизово пътуване, заедно с информацията за държавите, които дават „виза при пристигане“ и с позицията на държавата в Индекса за човешко развитие на ООН.

Въпреки, че първите десет паспорта в първите три позиции в класацията за 2016 г. са европейски, старият континент продължава да бъде най-трудно достъпен. Според Световната организация по туризъм към ООН, средно 76% от населението на света трябва да има виза преди заминаването за Европа.

Българският паспорт наистина дава много възможности за образование, квалификация и пътувания за предприемчивите хора.