Най-голямото пролетно състезание по горско бягане и колоездене "Аладжа манастир" ще привлече за участие над 400 спортисти от цялата страна. Състезанието е бягане или придвижване в пресечена местност с планински велосипеди. Двете дисциплини може да бъдат и съчетани. Най-дългият маршрут на екстремната надпревара достига 32 км.

iRun е платформа за спортни мероприятия от нов тип, която съществува от 2 г. Целта е да се популяризира бягането, както и други спортове сред хора, които искат да спортуват сред природата и да живеят по-здравословно. Екипът на iRun е разработил уникална техническа система за отчитане на резултатите. Създаден е информационният портал www.irun.bg, на който всички, които проявяват интерес могат да се запознаят със същността и дейността на проекта, както и да се запишат в неговите инициативи и състезания.

„Голямото бягане” ще стартира на 8-ми май, но записванията за участие вече са започнали, защото има промоционална такса за ранно записване преди 10-ти април. Освен това състезателите могат да бъдат само регистрирани потребители в сайта. Огромният интерес на желаещите предопределя, че състезанието ще се превърне в спортния хит за сезона.

Генерален спонсор на пролетното iRun - състезание е Холдинг Варна АД. „Подкрепяме подобни спортни инициативи, защото вярваме, че природното бягане е стъпка към по-качествен и позитивен начин на живот. Така съдействаме за затвърждаване тенденцията за устойчивост и развитие на спортната култура на младото поколение в България.”, споделят изпълнителните директори на Холдинга Ивелина Шабан и Милчо Близнаков.

В надбягването могат да се включат и деца под 14 години, ако имат пълнолетен придружител. Единственото изискване е всички велосипедисти да носят задължително каска.

Спонсорът и организаторите са се погрижили за комфорта и безопасността на участниците през целия състезателен ден. iRun - бягането ще се проведе по всички стандарти, наложени в спортната практика. Трасето ще е маркирано, ще бъдат поставени химически тоалетни, ще има медицинско обслужване и линейка, а доброволци ще следят за спазването на маршрута. Холдинг Варна осигурява подкрепителни пунктове с леки храни и напитки - един в старт/финал зоната и допълнителни по трасетата, както и наградния фонд от предметни награди на стойност 1000 лв. На най-бързите 3-ма мъже и жени във всички дисциплини ще бъдат връчени медали. Всички участници и доброволци ще получат грамоти. Отчитането ще се извършва с електронни чипове, а резултатите, заедно с професионални снимки, ще бъдат публикувани на сайта на организаторите от iRun, както и на официалната им страница във Фейсбук.