Осъдиха бившата шефка на Агенцията по вписванията (АВ) Виолета Николова на 3 години затвор за раздадените 53 000 лева бонуси. Присъдата е от Софийския апелативен съд (САС), съобщи "Правен свят".

Това е второ решение по делото. Преди година Върховният касационен съд (ВКС) върна на втората инстанция процеса. Тази инстанция преди това беше оправдала Николова и подсъдимите с нея Тотка Стоилова и Райна Иванова.

През октомври 2013 г. пък състав на Софийския градски съд (СГС) осъди Николова на 5 години затвор. Тотка Стоилова също беше осъдена, но условно на 2 години затвор и 3000 лева глоба, а Райна Иванова беше оправдана.

От решението е видно, че делото е гледано в отсъствието на бившата шефка на Агенцията по вписванията, въпреки че с последните изменения в Наказателно-процесуален кодекс, присъствието на подсъдимите за тежки престъпления е задължително пред втората инстанция.

НПК позволява изключения, когато отсъствието не пречи на делото, подсъдимият е в чужбина и няма уважителни причини за неявяването му, както е и в конкретния случай.

Още преди година стана ясно, че Виолета Николова е с тежко заболяване и се лекува в Англия. От решението на съда пък е видно, че още преди да се разболее, тя се е установила и работи на Острова.
За длъжностно присвояване в големи размери предвиденото наказание е от 3 до 15 години затвор, но според САС наказанието на Николова трябва да е минималното от 3 години.

Именно заболяването на подсъдимата е мотивирало съда да измени присъдата, като в решението се казва, че то "независимо от проведеното химио и лъчелечение с отзвучаващи усложнения, налага бъдещо проследяване".

Разследването и делото продължават вече 5 години. Според съда наказание от 5 години затвор "би било проява на ненужна репресия". Въпреки тези съображения, САС е единодушен, че няма основания за условно наказание за Николова.

Здравословното състояние на Николова не бе счетено както налагащо съществено смекчаване на отговорността ѝ, така и приемане на същото като самостоятелно основание за отлагане изтърпяването на наказанието.

Дали здравословното състояние на Николова позволява да стои в затвора, според Софийския апелативен съд е въпрос, относим към изпълнението на наказанието и няма отношение към преценката при налагането му. Според съда това наказание е достатъчно и не се налага конфискация на имущество, каквото искане е имала прокуратурата.
Основен спор по делото предизвикаха различните тълкувания за това дали бившата шефка на Агенцията по вписвания е имала право сама да си определя и разпределя допълнително материално стимулиране (ДМС). Според обвинението, в периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. Николова е присвоила 53 000 лева от бюджета на агенцията като бонуси. 48 000 лв. раздала на себе си, а други 5000 били за служители.

Обвинение, че е улеснила шефката си, бе повдигнато на Райна Иванова - директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" в АВ, а финансовият контрольор в агенцията Тотка Стоилова бе обвинена за неупражнен контрол.