Европейската комисия ще оцени на 12 април дали все още САЩ и Канада искат визи за граждани на ЕС, съобщи говорителят на комисията Мина Андреева. Тя уточни, че ако ЕК установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави.За да влезе в сила, това предложение на ЕК трябва да бъде подкрепено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

Ако ЕП и Съветът не възразят в срок от четири месеца на предложението на ЕК, тогава то ще бъде поместено в Официалния вестник на ЕС. Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада ще влезе в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца. Постигането на пълна визова реципрочност е цел и приоритет на комисията, поясни Андреева.

САЩ и Канада все още искат българите и румънците да имат съответно американска и канадска виза, за да влязат на тяхна територия. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи също Полша, Кипър и Хърватия.