Финансовият министър Владислав Горанов отрече твърденията, че България е застрашена от рекордна финансова корекция в размер на 250 милиона евро от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони.

"Коментарите, че предстоят санкции са преувеличени, ние нямаме такава информация в правителството, нито очаквания", каза той.
 

Според вицепремиера Томислав Дончев самата сума от 250 милиона евро е абсурдна, защото каквито и нарушения да са извършени, няма как да се стигне до такава цифра.

Програмата за развитие на селските райони приключи и няма как да се спрат средствата, защото те вече са възстановени в бюджета ни, обясни Горанов.

Той смята, че опозицията стои зад разпространяването на твърдението, че ще ни санкционират от Брюксел.

"Предстоят избори в БСП и сега целият свят е посветен на тяхната предизборна реторика. Пожелавам им да си изберат силен председател, така че да са силна опозиция", посочи финансовият министър.

Той потвърди, че ДАНС извършва проверка във фонд "Земеделие", като целта е да се проверят всички косвени данни, че в администрацията на фонда се правят неща, които могат да наведат на съмнение за корупция сред чиновниците.

"Това не трябва да ви изненадва, защото е част от категорично заявената ни политика за борба с корупцията особено на средния ешалон, където тя се генерира най-лесно и не виждам защо трябва да е новина. Докато това правителство и този премиер са на власт, не трябва да се гледа на разкритията за корупция като новина", каза Горанов.

Той определи като спекулации и твърденията, че се готви смяната на шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, защото той се ползва с подкрепата на правителството.