И мобилните оператори се включват в битката срещу ало-измамниците, за да бъдат пресечени обирите на спестяванията на възрастните хора. Това съобщи вчера в Русе Русе главният секретар на МВР Георги Костов, след срещата на вътрешния министър Румяна Бъчварова с румънския й колега Петре Тобъ.

Мобилни оператори са се отзовали на молбата на МВР и са обещали съдействие за спиране на телефонните измами, както и за наблюдение над безконтролната продажба на симкарти, заяви Георги Костов.

„Проблемът е сложен, не трябва да нарушаваме пазарните принципи и правата на гражданите”, добави вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Имаме такива разговори, които провеждаме с основните мобилни оператори. Има и конкретни действия по сътрудничество с нас.

Надявам се, че голяма част от проблема с тези симкарти може да бъде решен и в абсолютно опиративен порядък и без промяна в нормативната база. Направили сме вече първата крачка. Най-важното е, че срещаме сутрудничество от основните мобилни оператори”, заключи Георги Костов. Според министър Румяна Бъчварова, по северната граница на България в момента няма основание за опасение, „но ние сме длъжни по линията на всички граници да направил преглед на ситуацията и да набележим мерки”.

„Няма заплахи, прогнозите не са обезпокоителни, но ние сме длъжни да гарантираме с действия и политики всяко едно възможно развитие на ситуацията. Констатирахме, че имаме едно добро сътрудничество на структурите между двете държави”, заключи Бъчварова и обясни, че България и Румъния са решили да продължат съвместните патрули, както и по-чести срещи и лични контакти, между двамата министри.