Няма скандал във фонд "Земеделие" и няма опасност България да загуби средства, заяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив, където сряза лентата на новия завод на американската компания "Сенсата", предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

"Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС", каза още той. "Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора", заяви Борисов.

Той допълни, че в цяла Европа има механизми като финансовите корекции, които могат да бъдат приложени. Но повтори, че средствата по програмата вече са изплатени и няма опасност да загубим. Още 5 млн. евро остава да получим по ОП "Развитие на селските райони", останалите средства вече са изплатени, уточни той.

Запитан за арестите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и конкретно чий е изборът на Цветелин Цветанов за шеф на ДАИ, министър-председателят отговори: "Ако някой е извършил престъпления, то той ще си носи отговорността за това". Той каза още, че не се занимава с кадрови назначения и всеки негов министър може да потвърди това. Борисов уточни, че над 2500 са високономенклатурните кадри в страната, но ако извършват престъпления, те ще бъдат преследвани.

3% ръст на икономиката има сега, каза още той. "Днес тук режем лента, в понеделник ще режем лентата на два реверсивни компресора в Странджа на турската граница. Говорим за диверсификация, компресорът е модел, който да прекарва газ само в едната посока." Видимо доволен от благодарностите на американската компания към държавното и общинското ръководство, Борисов заяви в привичния си стил: "Питахте асфалт яде ли се? Ето, че се яде. Инфраструктурата е важна, тя привлича инвеститори". Заводът в Пловдив е с 1000 работни места, в него са инвестирани 35 млн. долара.

На откриването присъства и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.