Около 50 нелегални имигранти пристигнаха на турското пристанище Дикили в провинция Измир от гръцкия остров Лесбос, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Фериботите с нелегалните мигранти акостираха преди по-малко от час. В момента се провежда процедура за регистрирането на пристигналите, преобладаващата част от които са граждани на Пакистан. След като бъдат регистрирани, бежанците ще бъдат транспортирани до център за временно настаняване, където ще останат до депортирането си в родните места. На пристанището чакат два автобуса.

По-късно през деня се очаква на турския бряг да пристигнат още 75 мигранти.

Активисти от неправителствени организации се опитаха да попречат на връщането на бежанците в Турция, организирайки демонстрации на пристанището.

По-специално, те са недоволни от факта, че Турция депортира имигрантите. Телевизионният канал също така съобщи, че някои от активистите скочили във водата и се опитали да блокират пътя на ферибота в морето. Полицията и бреговата охрана е предприела стъпки, за да успокои протестиращите.

Турският парламент снощи ратифицира споразумението за реадмисия с Пакистан, което прави възможно редовното депортиране на граждани на тази страна.

На 4 април започна практическото прилагане на споразумението ЕС – Турция. То бе подписано в Брюксел на 18 март. До този момент от Гърция в Турция са прехвърлени 202 незаконни бежанци. Двама от тях са сирийци и получиха временна защита в Турция, както е предвидено по закон. Останалите, предимно пакистанци и афганистанци, бяха отведени в центрове, където ще живеят до своето депортиране.

Междувременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер съобщи, че молбите за убежище, подадени в Германия, са намалели с 66% през март. Около 170 хиляди бежанци са регистрирани в Германия през първото тримесечие на тази година. За сравнение 500 000 мигранти са поискали убежище през последното тримесечие на 2015 г.

„Броят на молбите за получаване на статут на бежанец се увеличават, а пристигащите намаляват”, отбеляза министърът. Той обясни, че не може да знае как ще се развият събитията след споразумението с Турция за съкращаване на мигрантския поток. Според него остава неясно дали мигрантите ще стигат до Европа през други страни. „В тази връзка аз не искам да правят прогнози”, подчерта министърът.