На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.

Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на ромите, който по препоръка на делегатите е включен в календара на ООН. На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 година са приети също и флагът и химнът на ромите.

В София по повод Деня на ромите ще се проведе форум „Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция“. Конференцията се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Институт „Отворено общество“ под патронажа на вицепремиера и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Ивайло Калфин.

Форумът ще дискутира подкрепата на различните европейски финансови инструменти за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012 -2020.

От 14,45 ч. в катедрален храм Света Неделя ще бъде отслужена Панахида за жертвите на Пораймос (ромския холокост). След молитвата ще се проведе шествие към паметника на Незнайния воин за полагане на венци и цветя.

ДПС също ще отбележат Международния ден на ромите с дискусия на тема "Перспективи на младите роми в България". Тя ще се състои в Боровец, организирана от народния представител Александър Методиев. В дискусията са поканени съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ, Рушен Риза, Четин Казак, президентът на Световната ромска организация Йован Дамянович, Петко Асенов - комисар по въпросите на ромската общност в България на Световната ромска организация, председатели и представители на ромски организации в България.