По 70-80 хиляди сим карти може да ползва един телефонен измамник. Причината е, че мобилните оператори нямат ограничение по отношение на броя, който едно лице може да притежава. Това обясниха на брифинг от МВР.
Главният секретар Георги Костов подчерта, че „врагът” в лицето на ало измамниците е изключително организиран, мобилен и конспиративен. Картите, които купува, са на социално слаби лица.
Наскоро били арестувани четирима телефонни измамници. Групата е измамила 9 души от района на Благоевград в периода от 15 март до 4 април, като са успели да измъкнат от тях общо 33 хиляди лева. Трима от задържаните са криминално проявени и са осъждани за имами и преди това. Интересното е, че и четиримата са от Русенско, но са действали в област Благоевград, уточниха от силовото ведомство, пише news.bg.
Групата е задържана в района на язовир Тетово и мъжете са заварени в момент, когато отново прилагат схемата си за измами. В рамките на акцията са открити множество телефони.
Районните прокуратури на Петрич, Разлог и Гоце Делчев са образували досъдебни производства.
Измамниците се обаждали и се представяли за близък роднина, на който му трябват пари, за да закупи климатици. След това първото обаждане се обаждал втори човек от групата и се представял за служител от голяма търговска верига, където се предлага техника. Вторият измамник имал за цел да потвърди, че действително ще бъде осъществена такава покупка и ще изпратят представител на магазина, който да вземе парите от жертвата.
Златка Падинкова от Национална полиция обясни, че актуална схема в момента е измамниците да позвъняват и да се представят за сулжители на МВР. Те примамват жертвите си като им обясняват, че са им необходими пари, за да задържат телефонни измамници по време на акция. Най-често измамниците карат хората да изхвърлят пари и ценности през прозорците, като по този начин те прекъсват връзката между жертвата и измамника.
По никакъв начин не давайте пари на непознати – ще станете жертва на телефонни измамници, предупреди за пореден път главният секретар на МВР Георги Костов.