"Започваме да губим смисъла за живота. Политиката стана най-ужасното нещо - един свят, където хората работят само за пари и за самите себе си. В този смисъл "Животът е прекрасен" ми се видя изключително необходим, за да може да се даде нещо и на малкия човек, защото и той трябва да живее. Трябва да стигнеш до ада, за да разбереш кое е най - важното".

Това каза известният български режисьор Александър Морфов по време на пресконференцията в Македонския народен театър в Скопие, където в неделя ще се състои премиерата на "Животът е прекрасен". Морфов е радостен, че отново работи в приятелска Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Морфов отказа да говори за крайния резултат и за оценката на критиката, защото според него, "най-важен е творческият процес".

"За мен няма нищо по-красиво от това работният процес да бъде изпълнен с творчество и всеки ден да сме изненадани от нови идеи и предложения, независимо от критиката. Най-важното е какво чувстваме. Тук това се получи в една прекрасна форма и се надявам представлението да бъде достойно на нашия труд. Трябва да уважаваме труда, усилията и желанието на актьора да излезе на сцената и да покаже какво може и знае", каза още Сашо Морфов.

Македонските артисти изразиха голямото си уважение към българския режисьор, като приветстваха и похвалиха неговия метод при подготовката на представлението. "Представлението е многопластово. Шокиращото е, че минута след минута то ви прави все по-щастливи, то ви прави и много щастливи, и много тъжни, какъвто е животът. Александър Морфов, един от най-големите европейски режисьори, в това представление той показва собствената си естетика. Това представление е реализацията на един голям сън и значима точка, връх за Македонския народен театър търсейки на творчески предизвикателства", каза директорът на Македонския народен театър Деян Пройковски и добави: „останах без дъх по време на генералната репетиция. 10 април ще бъде истински празник за нашия театър".