Социалната мрежа „Фейсбук” (Facebook) подобри възможностите за видео комуникация чрез платформата.

Потребителите, които използват функцията „Live” ще могат да излъчват пряко видео „към групи в социалната мрежа или в рамките на предварително планувани” събития, гласи съобщение на компанията, цитирано от АФП.

Плануваните излъчвания ще са удобни при осъществяване на онлайн сесии за въпроси и отговори.

„Надяваме се новата възможност да се излъчва и гледа видео в рамките на (секциите) Групи и Събития да позволи на хората по-дълбока връзка с най-близките им приятели, семейства и общности за споделени интереси”, написа продуктовият мениджър на корпорацията Фиджи Симо в свой блог пост.

Подобренията позволяват още хората да пускат отново коментари направени по време на живи излъчвания, както и да се включват с готови реакции като „тъжно”, „обичам” или „уау”. Последната опция беше въведена за обикновения информационен поток в социалната мрежа миналия месец.

„Реакциите в „Live” ще се появяват в реално време и ще изчезват бързо, така че излъчващите и другите зрители да могат да усетят как хората оценяват различни части от живото видео. Това е като да чуваш как хората ръкопляскат и се радват”, допълни Симо.

Данните, събрани от „Фейсбук”, показват че хората коментират 10 пъти повече живите излъчвания, в сравнение с нормално видео.

Социалната мрежа също така добави филтри, които ще позволи персонализиране на изгледа на живите излъчвания. Планира се и добавяне на опцията потребителите да си рисуват по екрана, докато видеото тече.

В менюто е добавена отделна секция за “Live” излъчвания, а заедно с това е улеснено и търсенето на видеоклипове.

За използващите платформата през персонални компютри ще бъде достъпна и „карта” на живите излъчвания във „Фейсбук”.

Опцията “Live” беше представена в средата на миналата година и първоначално беше ограничена за ползване от знаменитости, преди да бъде отворена за широката публика.

Услугата позволява на потребители в 60 страни да използват смартфоните си, за да излъчват видео на живо.

„Фейсбук” цели да интегрира в услугите си онлайн видео опции. В сферата все още доминира платформата “YouTube”, която е под шапката на „Alphabet”, компанията-майка на дейностите на „Гугъл” (Google).

Според Фиджи Симо 360-градусовите видеоклипове са част от „естествената еволюция” на „Фейсбук”. Гледането на такива клипове е възможно в “YouTube”, като изживяването е най-пълно с навлизащите на пазара очила за триизмерна реалност като GearVR на „Самсунг” и „Oculus Rift” на “Фейсбук” .
 

Live from Facebook HQ for the Live video launch!

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 6 април 2016 г.