От водещата инвестиционна банка в света „Голдман Сакс” (Goldman Sachs) прогнозираха, че Гърция повторно ще се върне към сценария за излизане от еврозоната. Това вероятно ще се случи на 20 юли, след като страната няма да успее да върне дълг от 2,2 млрд. евро на Европейската централна банка. „Най-вероятно политическият натиск ще се увеличи в следващите няколко месеца. Предвидените реформи няма да се реализират, а също така ще има и забавяне на преговорите до юли, когато ще се проведе референдум за излизане на Гърция от еврозоната”, пише в анализ на „Голдман Сакс”, съобщава гръцкото издание "Имерисия". 

„Най-вероятно политическият натиск ще се увеличи в следващите няколко месеца. Предвидените реформи няма да се реализират, а също така ще има и забавяне на преговорите до юли, когато ще се проведе референдум за излизане на Гърция от еврозоната”, пише в анализ на „Голдман Сакс”.

Вчера гръцкото правителство отчете, че приходите от приватизация на държавни активи са доста по-ниски от очакваното.

МВФ продължава да призовава за отписване на значителна част от държавния дълг на Гърция. Но това е неприемливо за Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска МВФ да остане част от споразумението за спасителния план за Гърция, но изключва облекчаването на гръцкия дълг.

„Германската позиция е , че МВФ трябва да бъде част от споразумението. Ние искаме бързо приключване на преговорите“, заяви Меркел по време на срещата си с изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.