През учебната година 2016-2017 г. ще се учи по старите учебници за 1 и 5 клас с изключение на учебника по история за 5 клас, който ще бъде нов. Всички останали учебници влизат в сила от учебната 2017-2018 г.

Това съобщи днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

За 1 клас се използват утвърдените учебници, разликите в програмата ще бъдат покрити с помощта на учителите с методически указания и обучения. Указанията ще бъдат за всички учебници, ще бъдат, както винаги досега и ще се изготвят от МОН. Под указания не се има предвид притурки към учебниците, указанията се изготвят от експертна комисия в МОН и се разпространяват сред колегията от учителите.

За 5 клас положението е същото, с изключение на учебника по история, който ще бъде нов. Издателите ще се обединят да работят заедно по учебниците по история. „Учебникът по история очакваме да се появи максимално близо до началото на учебната година”, заяви Кунева. Тя поясни, че й предстоят срещи с над 3000 учители за обучение по новия закон и учебни програми.

Издателите на учебници, пък направиха заявка, че е възможно учебникът по история за 5 клас да влезе в употреба още на 15-20 септември тази година. До 9 юни те ще внесат проекти за учебниците по история за 5 клас. До 9 август ще бъдат внесени проектите за всички останали учебници.

Всяко дете в 1 клас ще има на чина си буквар. Той е само за първия срок на 1 клас, а след това децата започват читанка. Математиката е същата с изключение на десетиците, което е по-различно, каза просветният министър.

„Учебници за 1 и 5 клас беше първият въпрос, по който започнах да работя, казах, че няма да допусна хаос в системата и децата да са без учебници. Това не беше лесна задача. По заповед на министър Тодор Танев за откриване на процедурата за учебници, 7-месечният срок изтича на 9 август. Дотогава издателите могат да внасят проекти. Издателите бяха обжалвали една заповед за предварително изпълнение на основната заповед на министър Тодор Танев и спечелиха в съда, което направи нещата по-сложни. Договорихме се с издателите, че те ще оттеглят жалбата си. Нямам намерение да се оправдавам с това, което е пропуснато да бъде направено досега от предходния екип”, заяви министърът на образованието.

Меглена Кунева разясни, че предстои внасяне на проекти за учебници до 9 август и процедура по доставка, която отнема 3-4 месеца. Опитахме се да съкратим сроковете максимално, но те не могат да се съкратят драстично, уточни тя. Кунева добави, че са проведени 5 големи срещи с издателите и стана ясно, че по-рано от 9 август не могат да се внесат проектите. По нейни думи е имало пробен урок с ученици и учители и изводът от него бил, че учителите могат да се справят с новите програми и действащите учебници. „Реформата не бива да се отлага, изход има, който е законов и практически изпълним”, категорична бе Кунева.

„Учителите са двигателите на реформата и само с тяхното мотивирано и активно участие може да я случим по най-добрия начин. Учениците и родителите трябва да са спокойни, че МОН ще бди всеки ден и час, за да може това, което ще им даде спокойствие, да бъде факт. Ще положим всички усилия, за да бъде проведена реформата успешно. Винаги, когато е имало златен век за България, той винаги е бил свързан с образование и съгласие. Това искам и да постигна”, поясни Меглена Кунева.

Веселин Тодоров, председател на Асоциация „Българската книга”, която обединява около 98% от издателите на учебници, заяви, че издателите са срещнали нов стил на работа. „Има разлика от това да научаваме от медиите, че нещо се е случило. Сега намираме най-доброто решение в тази изключително сложна ситуацията за ученици, учители, автори. Вина за тази ситуация има предишното ръководство на МОН, а не експертите в МОН. Намерено е добро решение и компромис”, категоричен бе той.