В здравеопазването няма конфликт, просто трябва да си говорят повече, защото за разлика от друг път, сега не се говори за пари, не се говори за някакви непреодолими пречки.
Това каза пред журналисти в Сандански министър-председателят Бойко Борисов във връзка с лекарските протести.
Според премиера има страх от по-големия контрол, който трябва да бъде въведен със здравната реформа. „Крайно време е обществото да спре да задава въпроси: „Източва ли се здравеопазването”. Миналата година с над 450 млн. лева дофинансирахме Касата. Усетиха ли хората с половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не“, категоричен бе той.
„Оттук-нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да съумее да обясни всяко свое действие и наредба. Той е диалогичен човек“, каза още премиерът Борисов. Той заяви, че лекарите и медицинските работници могат да получат по-добро възнаграждение, което може да дойде като се спестяват средства от източването на здравната каса.
Във връзка с въвеждането на идентификация в лечебните заведения, премиерът посочи, че е имало същата съпротива в парламента срещу гласуването с чужди карти. Но в момента, в който е било въведено гласуването с пръстов отпечатък, „изведнъж цялата измама с карти” e приключила.
На въпрос за реформата в МВР Борисов отбеляза, че през последните един-два месеца има положително раздвижване в работата на МВР, ДАНС, прокурорите. „Що се касае до вчерашното заседание на комисията, имаме два проблема. Първият е, че в България всички обичат да говорят за реформи, но никой не иска да ги прави. Вторият е, че нашите партньори в управлението – Реформаторския блок са били против. Отделно тези, които ни подкрепят – АБВ и патриотите, на практика са били против, защото са се въздържали. На практика остава само ГЕРБ да подкрепя реформата“, каза Борисов. Той добави, че да се прави реформа на думи е лесно, но на дела е трудно.
(Вчера парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие на първо четене промените в Закона за МВР. Така на практика управляващото мнозинство изостави вътрешния министър Румяна Бъчварова - бел. ред.)
Относно Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) министър-председателят отбеляза, че по случая работят най-добрите експерти от ДАНС и прокуратурата. „Борбата с корупцията се прави по най-високите етажи, там, където са парите”, добави той. (Също вчера екипи на ДАНС влязоха във фонд „Земеделие”, а обект на проверката бе шефът на фонда Румен Порожанов - бел. ред.)
Премиерът Борисов определи като уникално съоръжение туристическа атракция Археологически парк - Сандански, който бе открит днес.