Отделените средства в размер на 1 млрд. лв. за т.нар. безплатно саниране свършват. От догодина собствениците на сградите кандидати ще трябва да участват и със свои пари. 


"В момента сме на ръба на изчерпване на финансовия ресурс, който ще е достатъчен за изпълнение на необходимите дейности за около 2000 сгради", обяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от в. "Сега".

В момента има одобрение за 1100 блока. Нанков не уточни каква сума остава, нито каква част ще трябва да се поеме от собствениците. Според досегашния опит от европейските проекти става дума за 75%. Повечето блокове обаче бяха обновени за сметка на ЕС по програма "Регионално развитие", защото интересът към проекта не бе голям. Съмнителен ще е ефектът при заявеното намерение кандидатите да поемат част от мерките по обновяване, но пък ще е по-справедлив от гледна точка на тези българи, които чрез данъците си плащат за държавния заем, без техните домове да се пипат.

Регистрираните сдружения на собственици вече са над 3000, затова Николай Нанков отчете "отпушване" на програмата. Преди време той съобщи, че за разлика от европейския проект, където основно малки сгради бяха санирани, вече са набрали скорост големите многофамилни здания - панелните и ЕПК с по 16-18 етажа. 

Първо ще приключат дейностите по всички сгради със сключени през м.г. договори, а споразуменията от тази година ще се изпълняват едва през 2017 г. След това финансирането ще се степенува, като отново предимство ще имат големите сгради.