От днес заедно с пенсиите за април започва и изплащането на великденските добавки. По 40 лв. допълнително ще получат хората с пенсии до 300 лв. Сметките показват, че добавка ще получат близо 1,3 млн. пенсионери. За целта от бюджета са отделени 50 млн. лв.

За най-бедните пенсионери и Българският червен кръст (БЧК) събира дарения за Великден. На тях ще се раздават ваучери от по 20 лв., които ще могат да се използват в определени магазини.

Днес например пред централния пощенски клон във Враца се извиха опашки още преди той да заработи. Стигна се и до разправии кой да влезе пръв, предаде bTV. Към седем часа чакащите за пенсии препречиха централната улица. Дали заради бонусите, но част от пенсионерите не издържаха на напрежението.

С тия 40 лева – двеста лева стават. 160 лв. ми е пенсията, предоволен, охолен живот”, коментира един от пенсионерите.

„Що не питате тия от министерството какви бонуси взимат, ми сте дошли тука да питате бедните”, казва обаче друг.

„Какво да ви кажа, има ли равноправие от горе до долу? Няма! Така че и тук няма. Или да дават на всички, или на никой”, коментира трети пък факта, че хората с пенсии над 300 лв. остават без добавки.

„Ще си минем и без тях, важното е да сме живи и здрави”, оптимистичен обаче е Иван Горанов. Неговата пенсия надхвърля границата от 300 лв. само с 4 лв.

Той е на 87 години, гледа лозе, кара колело – и дори кола, и казва, че не съжалява за бонуса.