Турското външно министерство наказва три български общини, чиито общински съвети са гласували декларации, осъждащи арменския геноцид. На турските вилаети Одрин и Къркларели е забранено да работят с Хасково, Бургас и Свиленград по общи европейски проекти. Това съобщи пред „Труд“ депутатът от БСП Атанас Зафиров. Той отправи писмени въпроси към министрите на външните работи и на регионалното развитие Даниел Митов и Лиляна Павлова по темата.

От България в програмата са включени три области – Ямбол, Бургас и Хасково, а от турска страна – Одрин и Къркларели. Проекти по първият етап – за 11 млн. евро се приемаха до средата на март.

„Имахме предварителни контакти с Одрин, обсъждахме заедно да направим система за борба с бедствията. Знаете, че река Марица редовно залива Одринско“, разказа пред „Труд“ Диана Иванова, пиар на община Хасково. Общинари разказаха, че кметът на Одрин неофициално обяснил, че има забрана от външното министерство на Турция да работят с българската община. Причината е, че миналата година местния парламент нарече градски парк „Арменци“ и обяви, че това е свързано с годишнина от арменския геноцид.

Бургаските общинари още през 2008 г. са приели декларация за арменския геноцид. Седмица по- късно кметът на Бургас Димитър Николов получава писмо от областния управител на Одрин Нусрет Мироглу. В него валията на Одрин съобщава: „Подобно решение е обидно за нас и ние го осъждаме. Решението на ОбС, взето по отношение на такава спорна от историческа гледна точка дата, сериозно ще накърни добросъседските отношения между нашите страни и ще повлияе отрицателно на сътрудничеството ни в социалната, културната и икономическата сфера.“ Действително от този момент нататък община Бургас не може да си намери партньори за кандидатстване по съвместни оперативни програми, по които избираема държава е Турция. Конкретно това са „Интеррег“ и „Черноморски басейн“.

В Свиленград положението е същото – там само неправителствени организации са желани за партньори на Турция.

Ямбол отмени декларация

Заради острата реакция на Турция ямболските общинари сътвориха истински прецедент. През 2012 г. те отмениха декларация на предишния местен парламент за признаване на арменския геноцид. В момента областта няма проблеми и работи по програмата за трансгранично сътрудничество с Турция.

За разлика от съседите си Бургас има сериозни проблеми, за които заместник-кметът по въпросите на евроинтеграцията Руска Бояджиева обясни, че още в предишния програмен период по програма „Черноморски басейн“ турският град Синоп се отказал от съвместен проект. „Той бе одобрен и бяхме пред подписване на договор. Проектът бе за 485 000 евро, в областта на туризма. Загубите за общината са за милиони левове“, каза Бояджиева.