Парламентът е на път скоростно да приключи процедурата по попълването на състава на Съвета за електронни медии, става ясно от проекта за правила за избора. Решенето трябва да бъде прието утре в Комисията по култура и медии в парламента.Това съобщи шефката на комисията Полина Карастоянова, съобщи БЛИЦ

Тя обясни, че до петък сутринта комисията ще бъде готова да докладва решението си за правилата за избор на нови членове на СЕМ в пленарната зала на парламента и докладът й дори е включен като първа точка в дневния ред на депутатите.

От петък – 8 април, до 15 април ще тече едноседмичният срок за номинации на различните политически сили на претенденти да заемат местата на Анна Хаджиева и Георги Лозанов, чиито мандати от парламентарната квота изтекоха.

5 дни по-късно – на 21 април, ще се проведе и изслушването им в комисията на Карастоянова, а изборът им в пленарната зала ще стане най-късно на 27 април, уточни шефката на комисията. Преди това въпроси към тях могат да се задават писмено до 3 дни преди препитването. Право да питат имат граждански организации и представители на медиите. 

Така СЕМ в пълен състав от членове с редовен мандат ще може да избере новия шеф на БНР, за когото вече обяви конкурс, на мястото на Радослав Янкулов. През август изтича и мандатът на шефката на БНТ Вяра Анкова, която няма законово право да заема повече този пост, така че и процедура за нов генерален директор на държавната телевизия също ще бъде обявена.

В кулоарите на парламента вече се спекулира кои ще са наследниците на Анна Хаджиева и Георги Лозанов в СЕМ. Не е изключено ГЕРБ да върне София Владимирова в регулаторния орган. За второто вакантно място в СЕМ вероятно ще се борят Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ, а може би и БДЦ. Вероятно БСП и ДПС също ще издигнат номинации.