Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие на първо четене промените в Закона за МВР. Така на практика управляващото мнозинство изостави вътрешния министър Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Едва 6 от членовете на ресорната комисия бяха „за”, „против” се обявиха трима и 7 се въздържаха.

След като стана ясно, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е бламирана от управляващото мнозинство самата тя коментира, че с това решение законопроектът за МВР няма да стигне до зала. Тя не намира свои грешки за това, че законът не успя да мине в комисия. „Следвала съм принципите от предишния закон”, каза Бъчварова.

Според нея промените не са били приети поради политически причини и поради неразбиране на депутатите. „Много е трудно да разбереш един нов подход, когато се предлага. Когато си свикнал да работиш по един начин е много трудно да приемеш нов подход. Това са основните причини”, убедена е Бъчварова. Тя допълни, че именно това доказва, че МВР има нужда от нов подход. „Обясних достатъчно добре смисъла на закона, но понякога не всеки разбира от квантова физика”, допълни силовият министър и подчерта, че се занимава със законопроекта от една година.

Не на последно място Бъчварова заяви, че няма да подава оставка, заради неприетия закон.

Преди да стане ясно, че реформата на Бъчварова в МВР е на път да се провали, тя представи промените в комисия и се опита да увери, че с предлаганата реформа се отчита състоянието, в което се намира МВР, натрупаните проблеми и се предлага възможност за решение на проблемите. „По-добре е да се опиташ да направиш нещо, отколкото да не правиш нищо. Предложенията ни са внимателно премислени. Промените са начин да подпомогнем професионалния състав на МВР, да създадем по-добри условия за работата, по-добри услуги за гражданите и да модернизираме МВР. Целта е да направим системата по-гъвкава, да я модернизираме и да оптимизираме разхода на средства. Сегашното положение е стряскащо за съвременна институция. Това не е отрицание на предишния закон, а е негово доразвиване. ПП ГЕРБ никога не е претендирала, че е изцяло реформаторска партия, но никога не се отказваме от реформите”, каза вътрешният министър пред ресорната комисия.

Бъчварова отнесе много критики от членовете на комисията, които не подкрепят предлаганите от нея промени.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов също упрекна министър Бъчварова, като заяви, че законопроектът, който се предлага не покрива очакванията в сектор „Сигурност”. „За мен буди недоумение начинът и формата, по който беше подготвен и представен този законопроект. Няма реална комуникация между МВР и вътрешна комисия. Аз и до ден-днешен не знам кой е предложил този законопроект. Аз смятам, че Вие г-жо Бъчварова, носите негативи, но за сметка на някой друг. Убеден съм, че в същността на този законопроект надали сте имали възможност да вникнете в дълбочина”, обърна се още Цветанов към Бъчварова. Все пак той уточни, че ГЕРБ ще подкрепи законопроекта на Закона за МВР на първо четене, защото има добри неща, които могат да бъдат възприети между 1 и 2 четене.

Атанас Мерджанов от БСП, пък поясни, че левицата е настоявала за оттеглянето на този законопроект. „Категорично не сме съгласни с орязването на социални права. В проекта се чертае отхвърляне на правомощия. Това е бягане от отговорност. Промените са неуместни. Реформи трябва да има, но те не се правят в края на втората година на мандата на едно правителство”, категоричен бе още Мерджанов.